שתף    שלח לחבר  
Alternate Text
 תובל 15, רמת גן
 03-6134006

חברות וחברים יקרים,
לכבוד יום הזיכרון לחללי צה"ל ויום העצמאות, בחרנו להציג בפניכם את תוצריו של שיתוף הפעולה הפורה לאורך השנים עם 'האגודה למען החייל', שהתבטא במגוון פרויקטים ייחודיים ומרגשים – תכנון מבנה הרווחה במחנה עמנואל עבור חיילי צה"ל, תכנון בית הכנסת במחנה רעים, תכנון בית השריון ביד אליהו ופרויקטים נוספים. בהזדמנות זו ברצוננו להודות לאדר' רמי יוגב, ראש מחלקת פרויקטים באגודה, שהוביל את פרויקטים אלו ופרויקטים נוספים אחרים ולאורי סער, המכהן היום כראש המחלקה. אתם מוזמנים לבקר באתר ובעמוד הפייסבוק שלנו כדי שנכיר טוב יותר. קריאה מהנה וניפגש במגזין הבא, איתי שמוטר ויפתח יששכרוב

בית השריון יד אליהו

בית השריון מסמל את הפן האנושי של החיים הצבאיים, מספק במשך שנים מגורים לחיילים בודדים ומעניק להם בית, סביבה תומכת ומסגרת חברתית. הבניין המנוהל ע"י האגודה למען החייל, תוכנן ונבנה בשנות השישים של המאה הקודמת על ידי האדריכל סם ברקאי ז"ל. תוספת אגף לאגף הקיים, יצרה חלל תווך אינטימי ומוצל המקיים מרחב של טבע עירוני בין המבנים. חלל ישיבה ופנאי המהווה את לב המתחם וקושר בין הבניינים. עיצוב מינימלי המכבד את הבניין הקיים ומאפשר לצמחייה ולקרני השמש החודרות לחלל באופן משתנה במשך היממה להפוך לשחקנים הראשיים. המאמץ התכנוני נועד ליצור מרחב אנושי המכבד את יושביו, כמקום טוב יותר להם ולקהילה הסובבת אותם. בשלב הראשון כלל הפרויקט את שיפוץ המבנה הקיים, תוך שמירת ערכיו העיצוביים. בשלב השני נדרש להוסיף אגף המכיל 40 חדרים עבור 160 חיילים. החלל בין האגף החדש לקיים נוצל לטובת גינה פנימית מוצלת, המשמשת את החיילים לשהות חיצונית. שטחו הכולל של הפרויקט 3500 מ"ר. מוזמנים להיכנס  ולהתרשם.

Alternate Text
בית הכנסת במחנה רעים 
מבנה בית הכנסת ממוקם בצדו הצפון מזרחי של מתחם המרחב הציבורי של בסיס מחנה רעים, כאשר חזיתו המערבית פונה לנחל אסף התוחם את הבסיס ממערב. שטח המבנה 450 מ"ר ומשמש לכ-250 מתפללות ומתפללים. תכנון המבנה מבוסס על המעבר בין חול לקודש, המתווה את הגעתו והתכוונותו של המתפלל בכניסתו למבנה לקראת התפילה. את המעבר בין קודש לחול מתווים חללים שונים: חצר הכניסה המזמינה את המתפלל מהמרחב הציבורי בדרכו לתפילה. מחצר הכניסה מגיעים דרך ויטרינה לחלל המבואה, המהווה את התווך שבין קיר החזית הייצוגי, הפונה לרחוב הפנימי של המתחם הציבורי של המחנה והמחבר את שאר מבני הציבור, לבין אולם התפילה בעל התכנית האליפטית הפונה מזרחה לירושלים. חלל המבואה מפנה את הנעים בו לעזרת הנשים המוגבהת מצדו האחד, ומצדו השני אל חדר הלימוד הפונה לגן הכניסה השקט מדרום. מול הפתח המונומנטאלי של אולם התפילה מתוכננת פינת ישיבה קטנה הצופה אל הוואדי ממערב. חלל המבואה ישמש את המתפללים להמתנה לתפילות ולאירועים שונים שיתקיימו בבניין.

אולם התפילה האליפטי מעוצב כך שארון הקודש הפונה לירושלים מוקף בהילה של אור רך וטבעי, החודר מסביבו דרך פתחי תאורה אורכיים הנמצאים מאחוריו ומשני צדיו . האולם מתוכנן באופן מינימליסטי, ומשולבים בו שני חומרי גמר עיקריים בתקרות ובקירות – עץ אלון מגוון וחיפוי גבס לבן. מיעוט בחומרי הגמר מאפשר לאור להפוך למרכיב הדומיננטי המגדיר את אופי החלל. כך האור מטשטש מעט את קווי המתאר של החלל, מבליט את הארון כמוקד ויזואלי, ומעניק לאולם התפילה אוירה מיוחדת של קדושה. באופן כזה כל חלקי המבנה - הכניסה השקטה, המבואה ואולם התפילה האליפטי, יוצרים בנין המאפשר להתנתק מהחול, ולהתייחד בחלל היוצר אוירה של קודש. התוצאה לפניכם.
Alternate Text

מבנה רווחה במחנה עמנואל, עבור חיילי צה"ל

מרכז הרווחה של האגודה למען החייל במחנה עמנואל, נועד לשמש כבית חלופי לחיילים. המבנה ממוקם ליד מגורי החיילים, והוא תוחם את מרחב המגורים כלפי שאר מבני הבסיס. חזית המבנה כלפי הבסיס משמשת כחומה, עשויה מקיר אבן ובה שער וגשר המזמינים פנימה ומאפשרים מעבר לאזור הפרטי של החיילים. לעומת זאת, החזית הפונה אל מגורי החיילים פתוחה יותר ומאפשרת קשר עין עם אזור המגורים. המרכז משלב פעילויות פיזיות ורוחניות וכולל ספריה, מרכז מידע ואינטרנט, חדר כושר וקנטינה. כרקע לפעילויות היומיומיות, ממוקם חדר מיוחד בלב המבנה המוקדש לזיכרון החיילים אשר נפלו בעת מילוי תפקידם. התכנית האדריכלית של הבניין משקפת את הקונספט העיצובי: סידור החללים במבנה יוצר צורת משולש, שבבסיסו נמצאת הכניסה לבניין ובראשו נמצא חדר הזיכרון. ראש המבנה בא לידי ביטוי גם באופן תלת ממדי: חדר הזיכרון הוא מבנה בצורת חרוט גבוה הנראה כמעט מכל מקום בבסיס. הכניסה לבניין הינה חלל כפול בגובהו, דרכו עובר הציר המרכזי של הבניין וממנו ניתן להיכנס אל כל חלליו. התקרה הגבוהה מאפשרת מבט אל עבר הקומה העליונה, וגרם מדרגות רחב פונה אל הכניסה ומזמין את המבקרים לעלות אליה. בקומת הכניסה נמצאים הספרייה, חדר הכושר והקנטינה, ובקומה העליונה נמצאים חדרי המועדונים. תאורה טבעית הינה עקרון מרכזי בעיצוב המבנה.

אור שמש חודר מבעד לחלונות הזכוכית הגבוהים, פוגע בתקרה הקמורה ומתפזר אל החלל ברכות. כניסת אור טבעי לאורך כל היום מתאפשרת גם בעזרת חזית הזכוכית שבכניסה. האור מדגיש את החומרים הייחודיים מהם בנוי החלל. חלל הזיכרון מואר גם הוא באור טבעי, החודר דרך זכוכית שקופה למחצה הנמצאת בראש הקונוס. קיר פנימי נמוך יותר עוטף את החלל ומאפשר תאורה נוספת (מלאכותית) המדגישה את המבנה העגול והגבוה. בקיר זה ישנם פתחים המכוסים בלוחות זכוכית שקופה למחצה. כל לוח מוקדש להנצחתו של חייל ומורשתו. אוירה מיוחדת נוצרת בחלל מקדושת הזיכרון בתוך האור הרך העוטף את החלל. יצירת מקומות מוצלים היא חלק מבסיס הרעיון התכנוני של המבנה וסביבתו. האתר ממוקם בדרום הארץ באזור אקלימי חם, והבניין מהווה גרעין לסביבה מוצלת מסביבו. כך נוצרו שתי חצרות הממוקמות בצדו הדרומי-מזרחי ובצדו המערבי של המבנה. החצר המערבית הינה פתוחה, עם עצים ודשא המתפרשים לכוון מבני מגורי החיילים, וכוללת גם פרגולה גדולה המצלה את הכניסה למבנה. החצר הדרומית-מזרחית, לעומת זאת, תחומה בקירות אבן ומוצלת לאורך רוב שעות היום ע"י המבנה, ובכך יוצרת חלל פרטי בסמוך לחדר הזיכרון. בחלל פרטי זה, יכול אדם לקחת רגע לעצמו ולהירגע מהמולת היומיום. מרכז הרווחה של האגודה למען החייל הוא מבנה המציע שילוב פעילויות רוחניות, חברתיות ופיזיות, ומהווה תזכורת לחיי היומיום בישראל: שמירה על שגרה פעילה תוך כדי הנצחה וזיכרון של אותם חיילים אשר חרפו נפשם תוך הגנה על בטחון המדינה. לצפייה  בפרויקט.
Alternate Text

 03-6134006
 תובל 15, רמת גן
דף זה מוצג באמצעות שלח מסר – מערכת דיוור אלקטרוני