ניהול קונפליקטים פנים ארגוניים כמנוף לצמיחה
יעל קרן
קונפליקטים הינם מרכיב בלתי נמנע בכל מערכת אנושית (ולא רק). הקונפליקט יושב תמיד על אחת או יותר מצלעות "משולש הקונפליקט": ערכים-משאבים- צרכים .
בעולם העסקי ובמיוחד בעידן פוסט קורונה, אותו משולש הקונפליקט נוכח "במלוא הדרו" ויותר מאי פעם. המציאות הנוכחית, מאלצת אותנו להתמודד עם רוחות עזות של שינוי בהרבה מאוד חזיתות: שינויים בהרגלי הצריכה, התחזקות ערוץ ההפצה הדיגיטלי,
בעיות עולמיות בשרשרת האספקה, שינויים בשוק ההעסקה, אם בדמות המודל ההיברידי ואם בדמות שינויים בתפיסת העולם של העובדים.
זאת, עוד בטרם הזכרנו את כניסתו של דור ה- Z למעגל התעסוקה והפערים מול הדורות האחרים המאיישים את הארגונים. ומה לגבי, הרגולציה המתגברת בתחום האחריות החברתית והתעוררות מחודשת של מחאות ציבוריות וצרכניות ?! כמובן שיש תמורות ושינויים נוספים, שקצרה היריעה מלפרטם כאן.
כל אלה מייצרים מציאות ארגונית, שחייבת להיות עירנית למתחים ולקונפליקטים הקיימים ואלה שעוד יתעוררו בכל ארגון. קונפליקטים, גם אם נסתרים מעיני הארגון, מייצרים מתחת ומעל לפני השטח, כוחות נגד ומעצור להתקדמות הארגון ולצמיחתו. לא ניתן ולא נכון למנוע קונפליקטים ובמיוחד לא על רקע המתואר לעיל. עם זאת, יש לדעת איך להתמודד עימם, לא להימנע מהם ולא להתכחש להם. לתת להם מקום, לנהל אותם ולחלץ מהם את היתרונות המשמעותיים הטמונים בהם.
ניהול קונפליקטים ארגוניים, שאודותיו אגע על קצה המזלג במאמר זה, דורשים מיומנות רבה ורגישות. הרעיונות המרכזיים שיפרטו, כאן נשענים על מודלים מעולמות הגישור, שמקורם בתפיסת עולם משפטית שפרצה לתודעה, אי שם בשנות ה- 70 בארה"ב, עם פרסום רב המכר "GETTING TO YES" (פרופ' רוג'ר פישר ופרופ' ויליאם יורי) וכן פרסום תפיסת "בית המשפט רב- הדלתות" (ע"י פרופ' פרנק סנדר).
|