תכנון שטחים ציבוריים במגדלי מגורים משלב בחובו מספר אתגרים תדמיתיים, עיצוביים, תקציביים וטכנולוגיים. התהליך מתחיל תמיד במחלקת השיווק של הפרויקט הנתון, כאשר בשלב זה מתברר הכיוון הכללי אליו יש לקחת את העיצוב, לאור מיקומו של הפרויקט, מיצובו, תדמיתו, קהל היעד והאסטרטגיה השיווקית שלו. הלובי הראשי נחשב תמיד לכרטיס הביקור של הפרויקט, הן של היזם בפני לקוחותיו והן של הדיירים עצמם. בנוסף, אנו מצטרפים לרב שיח שבין אדריכלות המבנה לבין אדריכלות הנוף וסביבתו. מטרתנו לשמור תמיד על קוהרנטיות עיצובית, ולמצוא את המאפיינים הרלבנטיים הן בסביבת הבניין המידית והן בחלליו הפנימיים, כדי ליצור סיפור מעשה נהיר וקריא. לעיתים קרובות אנו מוסיפים סיפור משלנו או "טוויסט בעלילה", כדי להדגיש או לחזק היבט מסוים בסיפור המעשה של הבניין. ב'מגדלי סביוני ארנונה' קיבלנו חלל קובייתי כמעט, הפונה לפטיו פנימי. מיקומה של דלת הכניסה לחלל, והתנועה ממנו אל המעליות והדירות, הובילה לפתרון בדמות הטיה פנימית של החלל, כך שמהכניסה ייווצר מבט אל חלון פנימי גדול הפונה לאותו פטיו. למרגלות החלון ממוקמת נישה ובה ספסל ישיבה. ההטיה הפנימית מקבלת ביטוי וחיזוק בריצוף ובפיאות החלל. הקובייתיות מחוזקת על ידי גופי תאורה אורכיים, הגולשים מהתקרה אל הקירות, כאשר הקירות עצמם מחופים בחומרים האופייניים, כמו האבן כהמשך למעטפת הבניין, והעץ והטיח המעדנים את הפנים. בנוסף שילבנו זכוכית מודפסת באימאג'ים של עצים, המשמשים כהד לנוף העצים הניבט אל הלובי מן הפטיו.
פרויקט נוף עין כרם בירושלים אינטרפרטציה שונה למרחב הפנימי את דירות הפנטהאוז והמיני פנטהאוז שעיצבנו בפרויקט נוף עין כרם בירושלים, תכננו לבקשת יזם הפרויקט למטרות שווק. בעבודה זו התמודדנו עם מספר אתגרים – כיון שמזמין העבודה לא היה לקוח ספציפי, נדרשנו לתכנן עבור לקוח "גנרי", תוך בניית פרוגרמה שתתאים לחתך נרחב ככל האפשר של לקוחות פוטנציאליים. לאור הנחת עבודה זו, היה צורך לתת מענה אל מול תקציב נתון, לסדר העדיפויות – את מה לעצב, עד כמה לפרט ולאבזר וכיו"ב. שתי הדירות בהן התמקדנו היו שונות זו מזו, הן במעטפת והן בחלוקות הפנים. הן למעשה "הזמינו" אינטרפרטציה שונה למרחב הפנימי ומכאן לשימוש השונה בחומרי הגמר, בגוונים, ובמיקום הפונקציות השונות והיחס ביניהן. למרות שהתכנון האדריכלי הראשוני של שתי הדירות כיוון אל הפרוגרמה המקובלת של מספר חדרי שינה, חללים ציבוריים וחללים משרתים, לא התייחסנו לדבר כמובן מאליו. בשילוב הצורך בשמירה על תקציב וחלוקת משאביו, רצינו להדגים, הן מגוון אפשרויות יישום בחללים השונים (חללי הסבה, חללי עבודה, חלל כושר) והן שמירה על "קצה פתוח", בכך שלא כל החדרים עוצבו , רוהטו ואבזרו עד תום. בחדרים אלו נגענו במעט צבע או ברמיזה של רהיט או אביזר, כדי ללמד על הפוטנציאל הגלום בו.
המשרד שתכננו עבור אדריכל הנוף אריאל סדרה זכה להשתתף בתערוכת פרויקטים בנושא 'עיצוב משרדים עכשווי', שהתקיימה במסגרת INNO- הכנס הבינ"ל השלישי לעיצוב ואדריכלות, בנושא: המשרד ומרחב העבודה, שהופק ע"י קבוצת 'בית ונוי' זו הפעם השלישית, והתקיים ב-11 במאי באבניו, ק. שדה התעופה. תיאור הפרויקט - משרד בשטח של כ-105- מ"ר בבניין משרדים חדש בהוד השרון, בעל חזית חלונות מסך לצפון. פרוגראמת המשרד כוללת חלל כניסה וקבלה, דלפק מזכירה, חדר מנהל, חלל מרכזי הכולל מטבחון ופינת אוכל, שולחן ישיבות, שני חללי עבודה פתוחים ומשרד סגור נוסף. הגדרת האזורים השונים באמצעות מחיצות זכוכית וקירות נמוכים אפשרה מתן תשובה לכל הפונקציות הנדרשות למרות השטח הכולל המצומצם. השימוש בצבע תורם להגדרת אזורים ומכניס סדר בחלל הפתוח ברובו. ההשראה לעיצוב נולדה מעצם עיסוקו של בעל המשרד באדריכלות נוף. לוחות OSB נבחרו כחומר מוביל בעל אופי חם ואורגני, וסביבו נרקמה סכמת צבעים שנגזרו בחלקם מלוגו המשרד, כאשר הצבע הכתום משמש כצבע משלים ומדגיש. בחיפוי לוחות ה- OSB שולבו הדפסים של אימג'ים מופשטים מעולם עיצוב הנוף, ובאחד מהם שולב תצלום משפחתי של בעל המשרד. מוזמנים להתרשם...
נעים להיזכר - תכנון מעונות הסטודנטים בב"ש בימים אלו אנו מציינים 15 שנה לאחד מאבני הדרך עבורנו, בתכנון מבני ציבור למען הקהילה. מתחם המעונות המשמש את הסטודנטים של אונ' בן גוריון, נמצא בלב שכונה ד' ולא בתוך הקמפוס. עובדה זו חייבה אותנו לתכנן מתחם המייצר קהילת סטודנטים פעילה ותוססת הפתוחה לשכונה. בלב המתחם תכננו גן פנימי, העטוף על ידי מבני המתחם משני צדיו, פונה לשכונה ומהווה חלק ציבורי שלה, מתוך מטרה שציבור הסטודנטים החי בשכונה, יהווה חלק מהמרקם הקהילתי שלה ולא יסתגר בפניה. במתחם נבנו חדרים ל-340 סטודנטים נשואים ורווקים. חומרי הגמר של המבנים הם בטון חשוף ולבני סיליקט. הבטון החשוף הקשה עומד מול סערות החול של באר שבע ונענה לשפה הארכיטקטונית של קמפוס האוניברסיטה. חומר זה משולב בלבני הסיליקט הרכות והנעימות יותר למגע. השילוב בין שני החומרים הללו, יוצר קומפוזיציה ייחודית המתאפיינת ב"חלונות אישיים" המרכיבים את חזיתות מבני המתחם. בשלב ב' של הפרויקט מתוכננת כמות דומה של מיטות בתוך מגדל מגורים, שיהווה נקודת ציון במרחב העירוני, דרך מעברים מוצלים שיעטפו את הגן העתידי וייצרו חללים מוצלים סביבו.
מאמר שלנו על אדריכלות בירושלים שפורסם ב"מעריב ירושלים".