חברים יקרים, אנחנו מלווים מנהלים כבר 44 שנים. נחשפתי למקצוע הייעוץ למנהלים בעת לימודי בארה״ב. התאהבתי בו ממבט ראשון, ומאז אני קמה כל בוקר עם שיר חדש בלב.
יעוץ למנהלים הוא יעוץ בליבת העיסוק שלהם - לגדל ארגונים בריאים - משימה מאתגרת ומרתקת. קשה לגדל ילדים וקשה לגדל ארגונים.
כבר לפני שנים רבות הבנתי, ארגונים כמו אנשים זקוקים לחום ולאהבה כדי לצמוח, וכללנו את התובנה הזו בברכה לראש השנה ללקוחות שלנו, והופתענו לגלות כמה אהבו את הרעיון, ואז הוספנו אותו גם לאתר שלנו באינטרנט.
האינטואיציה שלי התחברה למה שלמדתי מן החלוצים בעולם בתחום האסטרטגיה, שהבינו, שמשהו לא עובד בהנחות העבודה, בערכים ובתהליכי הניהול הקיימים. מחקר, שבוצע על ידי מי, שלימים נעשה ידיד טוב, ארי דה חוס, מנהל האסטרטגיה של חברת של העולמית, חשף, שרוב הארגונים מתים בשנות העשרה שלהם. (אפילו בתחום ההיי טק - למשל, קונטרול דטה, דיגיטל.) זה היה ממצא מטלטל, כי לחיי אדם יש גבול ביולוגי, אנחנו לא יכולים לחיות לנצח, אבל ארגונים לא צריכים למות! יש כאלה שהם ״לנצח נבנו״, כפי שלמדנו מג׳ים קולינס בספר, שסיכם מחקר מרתק אחר בתחום הניהול.
בקבוצת החלוצים הארגוניים הגלובלית בתחום ניהול הידע והחדשנות, שהצטרפנו אליה בשנות התשעים, התמקדנו בסוגיה הזו - כיצד אפשר לגדל ארגונים, שלא ימותו בגיל צעיר, ארגונים בני קיימא!
פריצת הדרך היתה באימוץ התובנות ממדעי הטבע לטובת עיצוב וניהול ארגונים.
פתאום הבנו, ארגון בריא, שיש לו סיכוי ״לחיות לנצח״, אינו צריך להידמות למכונה משומנת אלא לגוף החי! (ארי דה חוס קרא לספרו ״החברה החיה״ -
The Living Company ).
בעולם משתנה וחסר ודאות, חיפשנו השראה ממדעי הטבע. למדנו למשל, מפיזיקת הקוונטים ומן הביולוגיה המולקולרית. (בטבע יש חוסר ודאות! ) שאבנו השראה מדי הוק, המייסד והמנכ״ל הראשון של חברת כרטיסי האשראי ויזה, שיישם את עקרונות הגוף החי וקרא לתפיסה הארגונית החדשה ״הארגון הכיאורדי״ - כזה שמשלב בין כאוס לסדר, תפיסת הארגון כמערכת מורכבת ומסתגלת -
Complex Adaptive System
בלשונו של חתן פרס נובל לפיזיקה, מורי גלמן.
הבנו, כמה כדאי לאמץ את התפיסה הזו ולתת סיכוי ל״ארגון החי״ לגדול בהרמוניה עם הסביבה, שבה הוא נמצא - כי כפי שלמדנו מדארווין, רק כך שורדים!
ההארה הזו הביאה גם אותנו בקבוצת פשר להתעניין בצורך הדחוף להגן על הסביבה שלנו, גם לה יש סכנות רבות, חלקן מעשי ידי אדם, ולהיחשף לערך הארגוני החדש - שינוי היעוד של כל הארגונים ממחויבות צרת אופק ל״שורה התחתונה״ - שורת הרווח, התמקדות שמזיקה לארגון ולסביבתו - ולעבור למחויבות רחבה לשורה התחתונה המשולשת - כלכלית, חברתית וסביבתית:
Profit People Planet.
רווח לבד לא מבטיח קיימות ארגונית, אם איננו מחויבים לטובת כל הנוגעים בדבר: העובדים, הלקוחות, הקהילה, הסביבה הפיזית.
ב-2003 הוזמנו להצטרף לפעילות חדשה באירופה -
The European SoL Sustainability Group
שבה היו פעילים גם ידידי החלוצים שכבר הזכרתי כאן. שבתי ארצה מכנס ההשקה באירופה, ומיד הקמנו את השלוחה הישראלית של פעילות זו:
The Israeli SoL Sustainability Group.
וכך מתוך מחויבות לסייע למנהלים לגדל ארגונים בני קיימא, הגענו למחויבות לפיתוח בר קיימא בכלל - כזה שמחויב ל- Impact Innovation.
מחויבות זאת הובילה אותנו לפני 7 שנים להקמת המכון הישראלי לערים חכמות, עמותה של מומחים, שמתמקדת בחדשנות מקיימת בסביבה הקרובה לנו - העיר! בדצמבר הקרוב נקיים את הכנס השנתי שלנו Sustainability in Action בשיתוף עם בית ספר פורטר ללימודי הסביבה באוניברסיטת תל אביב והאיגוד הבינלאומי IEEE.
IEEE is the world’s largest technical professional organization dedicated to advancing technology for the benefit of humanity.
החלטנו הפעם להקדיש גם את הגיליון הזה של ״מזווית אחרת״ לחדשנות מקיימת. קראו, כיצד אנחנו עושים זאת הלכה למעשה וצרו אתנו קשר אם תירצו לשתף אתנו פעולה לטובת הארגון והסביבה שבה אתם עובדים וחיים.
כי רק ביחד נצליח!
שנה טובה,
שנת חדשנות מקיימת,
שלכם כתמיד באהבה ד"ר עדנה פשר |