שיתוף    שליחה לחבר.ה  

הזדמנות ושמה וייטנאם

ניוזלטר תרבויות ועסקים, 18 ביוני 2019


, האם בחנתם את וייטנאם כשלב הבא בהתפתחות שלכם?
וייטנאם מהווה יעד כלכלי משמעותי כבר כמה עשורים, אבל נראה שבנקודת הזמן הנוכחית זה צפוי אפילו להתגבר עוד יותר.
זאת מדינה בצמיחה מואצת, והבנק האסיאתי לפיתוח מתאר ב- Asian Development Outlook 2019 כי התמ"ג שלה צפוי לצמוח השנה ב-6.8% ו-6.7% ב-2020, וזאת בהמשף ל-7.08% בשנה שחלפה. כל מה שמופיע כאן מתייחס למעשה למציאות של לפני מלחמות הסחר בין ארה"ב לסין, אשר ההשפעה שלהן על מדינות נוספות לוקחת זמן על מנת לבוא לידי ביטוי.
המשך הדרך צפוי לתת לכלכלה הוייטנאמית ולפעילות במסגרתה עוד רוח גבית בגלל המיצוב של וייטנאם לנוכח מלחמות הסחר ומוnלץ כי תבחנו זאת ביחס ליעדי הפעילות הגלובלית של העסק שלכם.

 

הנה הנקודות העיקריות המשחקות כאן תפקיד:
  • הסכמי סחר – וייטנאם, מהווה חלק מארגון הגג ASEAN של דרום מזרח, והארגון הכלכלי שלו APEC. היא מקיימת אזור סחר חופשי עם חברותיה לארגון ושותפה להסכמי הסחר שחתם הארגון בשנים האחרונות. בנוסף לכך היא מהווה חלק מארגון ה-CPTPP, אשר החליף את ה-TPP שממנו פרשה ארה"ב, ולצד אלה גם מוסיפה וחותמת הסכמים כאלה גם באופן עצמאי, שהבולט בהם הוא עם האיחוד האירופי. סביבה עסקית זאת מציבה אותה כיצרן מועדף למדינות הנמצאות איתה במסגרת הקלת מחסומי סחר, במיוחד כאשר מחסומים כאלה רק מתגברים אצל מדינות אחרות בעולם.
  • "סין החדשה" – הגבול המשותף עם סין, הכלכלה השניה בגדלה בעולם, לצד הסכמי הסחר איתה, הופך את וייטנאם ליצרנית מועדפת ליצוא לסין. הענק הסיני נתקל בשנים האחרונות במספר אתגרים המחייבים מציאת חלופות, ובהם עליית עלויות היצור, התגברות החסמים ליצוא לארה"ב ולצידם גם שינוי המדיניות הכלכלית של המפלגה הקומוניסטית הסינית אשר משנה את העדיפויות של התעשייה, ומוותרת על יצור מוצרי צריכה המוניים. וייטנאם, אשר הוגדרה לא פעם כ"סין החדשה" נכנסת אל הנעליים הללו ובונה מערכי יצור שיכולים גם להחליף את אלה של סין עבור מדינות המייבאות ממנה או מייצרות בה, וגם לייצר עבור סין.
  • פיתוח השינועוייטנאם נמצאת מלכתחילה במיקום נוח לשינוע של היצוא שלה לרחבי העולם, בזכות חופי המים העמוקים הארוכים שלה, הרוחב הקטן של המדינה המציב כל אתר יצוא במרחק קטן מהים, והקירבה לנתיבי שיט למדינות המזרח העשירות והלאה להודו ויבשת אמריקה. כל אלה עוברים בשנים האחרונות מתיחת פנים עם השיפור וההשקעה בנמלים המרכזיים שבהאי-פונג, דה-ננג והו-צ'י-מין, הרכבת המתייעלת החוצה אותה לארכה ופתיחת והרחבת נמלי אויר בינלאומיים.
  • עלויות יצור נמוכות – בזמן שבו עליית עלויות היצור יוצרת בעיה במדינות דוגמת סין, יפן, קוריאה וארה"ב, וייטנאם עדיין אטרקטיבית וצפויה להישאר כך בעתיד הנראה לעין. שכר המינימום בה, המשתנה ממחוז למחוז, נע בין 125$ ל-180$, מה שמהווה בממוצע כמחצית מהמקבילה בסין. מצב זה גם מקבל עידוד בזכות הגיל החציוני הנמוך בוייטנאם המאפשר זמינות גדולה של כוח אדם בעתיד הנראה לעין, ואיכות כוח האדם עולה ככל שמשתפרת מערכת החינוך הוייטנאמית ובעיקר ההכשרה הטכנולוגית והמדעית.
  • שוק פנימי – בוייטנאם אוכלוסיה של קרוב ל-100 מיליון איש שרמת ההכנסה שלהם עולה, המעמד הביניים בה צומח וכניסה לשוק הוייטנאמי הופכת ללבנה חשובה במבנה של פיתוח עסקי של כל חברה המתרחבת גלובלית. למעשה הסכמי הסחר שלה הופכים אותה לשוק גדולה הרבה יותר של מאות מיליוני אנשים בדרום מזרח אסיה וסביב האוקינוס השקט, בכל מה שנוגע למוצרים שלפחות חלק מהיצור שלהם מתבצע בוייטנאם.
  • שליטה מרכזית – בדומה לסינגפור וסין זאת מדינה המנוהלת באופן מרכזי בידי מפלגה, המפלגה הקומוניסטית הוייטנאמית, אשר צוברת רקורד של מערכת שלטון מתוכננת ויציבה הלומדת ומשתפרת. היא מניעה את המדינה באופן ריכוזי על ידי מערכת של תוכניות חומש וגופי תכנון ופיקוח אשר משלבים שוק פתוח עם התערבות מדינה, והיא הכוח העיקרי העומד מאחורי הצמיחה המתמשכת והמרשימה של כלכלת המדינה. בעת האחרונה היא משקיעה רבות בשיפור קלות עשיית העסקים בוייטנאם, אשר עדיין נמצאת במקום ה-69 הלא גבוה אבל נמצאת במגמת עלייה, היא משקיעה בפתיחת אזורי תעשייה מתקדמים, מעבר לטכנולוגיות מתקדמות, שיפור המחקר האקדמי וההכשרות המקצועיות, בשיפור התנאים הסוציאליים של העובדים, ומכניסה לחקיקה איפשור התאגדויות מקצועיות, שמירת איכות הסביה והקפדה על זכויות העובד, אשר היוו חלק מההסכם שעליו חתמה עם האיחוד האירופי.

כל אלה הופכים את וייטנאם ליעד אטרקטיבי בתחומים רבים, אך לא בכל תחום. לפני כניסה לשוק הוייטנאמי חיוני לבחון היטב את את התאימות שלה למודל שלכם:
  • כמה תחרות תפגשו למוצר או לשירות שלכם בוייטנאם?
  • כמה ביקוש יש להם?
  • עד כמה מתאימות שרשראות היצור של וייטנאם למה שתרצו לייצר בה?
  • האם יצור בוייטנאם יסייע ליצוא אל מדינות היעד שלכם?
  • אילו כלי סיוע תוכלו לקבל מהמימשל?
  • עד כמה אתם ערוכים לפעול בתרבות העסקית הוייטנאמית?
עשו שיעורי בית והחליטו, ואם יש לכם צורך בסיוע – צרו אתי קשר.
טל רשף - עסקים מול שווקים מתעוררים
054-4606270
Tal@intelectual.co.il
http://intelectual.co.il
במידה ואינך מעוניין לקבל מאיתנו פרסום, הודעות  וכדומה, באפשרותך ללחוץ על כפתור ההסרה בתחתית המודעה.