שתף    שלח לחבר  
 

 

טבע  בעיר   

חדשות, עדכונים ומידע על שמירת הטבע העירוני

ופעילויות פורום תושבים למען טבע עירוני ואיכות הסביבה

עלון מרץ, 2011

  
 

מרבדי פריחה יפהפיה בקריית-שלום, יחד עם חברה צעירה

שהשתתפה בסיור הליקוט של הפורום ב-25.2



צילום: עידו גרומר  

  --------------------------------------------------------------------

 



 

חברות וחברים שלום,

חגיגת הפריחה והצמיחה של צמחי-הבר בשטחים הציבוריים שהופסקו בהם הריסוסים בקוטלי עשבים כימיים בעקבות פעילות הפורום, ממשיכה במלוא עוזה ויופייה. בגיליון זה, תוכלו לקרוא רשמים מסיורי הליקוט שקיימנו במהלך חודש פברואר בשטחים הלא מרוססים בהדר-יוסף ובקריית-שלום ולצפות באלבומי התמונות היפהפיים של הסיורים.
כמו כן, תמצאו הזמנה להשתתף באירוע השני של "מבצע חוביזה", שיתקיים ביום ו' השבוע, 11.3 בין השעות 14-17:30 בחורשת רידינג ברמת-אביב. בואו לגלות את השִיק הצרפתי של החוביזה (כן, כן... פרטים בהמשך) ולקחת חלק בפעילות קהילתית (וספורטיבית) מהנה של קציר וליקוט חוביזות. כמתאבן לפעילות, צירפנו מתכון (ותמונות) של קציצות חוביזה וסירפד, שהוכנו מן הלקט שאספנו במהלך הפעילות ביום שישי האחרון. 
ב"פינה הירוקה", נמליץ הפעם על תערוכת צילומי ציפורים מרהיבה ובמדור "הפורום בתקשורת" נעדכן בכתבות על-אודות פעילויותינו. 
בברכת קריאה מהנה,
גלית סמואל

"מבצע חוביזה 2" ביום שישי זה, 11.3 ברמת-אביב, החל מהשעה 14:00 ועד 17:30 

מדוע ניחנה החוביזה בשִיק צרפתי ? מה הקשר בין חוביזות ל...מרשמלו ? איזה צמח "מתחזה" לחוביזה וכיצד ? תשובות לכל הקושיות הללו והפתעות נוספות, נגלה במפגש השני של "מבצע חוביזה", שבמהלכו נקיים פעילות קציר וקטיף קהילתית של חוביזות תמירות ועסיסיות בחורשת רידינג ברמת-אביב, ביום שישי השבוע, 11.3, בין השעות 14-17:30.
בהמשך למפגש הראשון והמוצלח של "מבצע חוביזה", שהתקיים בבוקר יום שישי האחרון, 4.3 (לאלבום התמונות של האירוע - ראו כאן), נשלב בין אקטיביזם סביבתי-גינוני, הנאה וליקוט חוביזות (וגם - תירגול כושר גופני) באירוע חוויתי נוסף, שמתאים לכל הגילאים, והפעם בשעות אחר-הצהריים.
לפרטים נוספים על יוזמת "מבצע חוביזה" והרקע להשקתה, ראו כאן .
משך הפעילות: עד שלוש וחצי שעות, בין השעות 14 עד 17:30. ניתן בכל שעה בטווח זמן זה, עד 16:30.
מתי: יום שישי זה, 11.3.
היכן: רח' רידינג פינת רח' פרץ אוניקובסקי (מול בית מס' 27, בפינת הרח' שמוביל לבי"ס אליאנס).
מצורפת מפת הגעה.
קווי אוטובוס: 6, 7, 24, 25, 27, 74.
מה להביא: מזמרות גדולות (ידועות גם כ"מספרי דשא") - אם יש - לקציר,  שקיות (רצוי מבד) ו/או סלסילות קש - לליקוט, שתייה. 
במקרה של מזג-אוויר גשום, צרו עמנו קשר ביום האירוע במייל  forum.teva@gmail.com או בטל.
050-6363878 בכדי לוודא האם הפעילות מתקיימת כמתוכנן.

 ההשתתפות בפעילות ללא תשלום.
לפרטים נוספים:
forum.teva@gmail.com 


  

   בחיק החוביזות בחורשת רידינג -  קוצרים, מלקטים ונהנים
לאלבום התמונות של אירוע "מבצע חוביזה" ביום ו', 4.3, ראו כאן
 
צילומים: גלית סמואל, אלון אלירן

מתכון מן הטבע (העירוני) - קציצות חוביזה וסירפד

אז אחרי שהתאמצנו, קצרנו וליקטנו חוביזות, מה "ייצא" לנו לשבת ? הרבה! מהחוביזות, כמו גם מצמחי בר-אכילים נוספים, ניתן להכין מטעמים מגוונים ומשביעים. הפעם, נציע להעשיר את התפריט ב"קציצות בר"  (בעיר) מחוביזות וסירפדים, שגדלים בשטחים הלא מרוססים בעיר.
בשונה ממתכוני החוביזה המוכרים, הקציצות הן ללא ביצים וללא טיגון וטעמן ומירקמן עשירים במיוחד בשל הסירפדים ומרכיבים נוספים (הן טעימות מאד גם ללא סירפדים, אך מומלץ מאד לשלב אותם במתכון).
מצרכים:
עלי וגבעולי חוביזה (גם גבעולים עבים ובשרניים)
עלי סירפד (אפשר גם גבעולים)
הערה חשובה: בשום אופן אין לעקור את הצמחים משורשיהם. קוטפים אך ורק את העלים או את החלק העליון של הצמח.
בצל לבן או סגול. ניתן להוסיף גבועלי כרישה וגבעולי שום טרי (עכשיו בשווקים ובחנויות טבע).
קמח מלא
טחינה
רוטב סויה או שויו איכותי, ללא חומר משמר.
הערה: לא מצויינות כמויות בשל מרחב התמרון הרחב שהמתכון מאפשר. היחס המומלץ בין עלי החוביזה והסירפד - 3/4 חוביזות, 1/4 סירפד (גם כמות קטנה יותר של סירפדים תספיק). בדומה לתרד, החוביזות מאבדות את מרבית נפחן בתהליך האידוי/ בישול, ולכן יש צורך בכמויות גדולות יחסית של עלים.


  

מעדן מן הטבע העירוני - קציצות חוביזה וסירפד   
מתכון, הכנה וצילומים: גלית סמואל 

אופן הכנה:
1. טובלים את החוביזות והסירפדים בקערת מים, מוציאים מיד ומסננים (אין צורך לחלוט). חוזרים על התהליך, במידת הצורך. מומלץ לייבש במייבש חסה או להשרות במסננת.
הערה: הסירפדים מאבדים מצריבתם לאחר השטיפה וניתן לגעת בהם בידיים חשופות.
2. קוצצים דק את החוביזות והסירפדים ומעבירים לקערה.
3. קוצצים את הבצל (לסוגיו) לקוביות, "מטגנים" (טיגון ללא שמן) במחבת או סיר עם תחתית כבדה, שחיממנו בו/ה לפני כן מעט רוטב סויה מהול במים. "מטגנים" תוך כדי ערבוב עם כף עץ עד להתרככות (כמעט מלאה) על אש בינונית-גבוהה. להוסיף מים במידת הצורך, תוך כדי ה"טיגון".
3. מוסיפים את החוביזות והסרפדים הקצוצים ו"מטגנים" (שוב, ללא שמן, מוסיפים מעט מים לפי הצורך) תוך ערבוב, זמן קצר ככל הניתן ומסירים מן האש מייד עם ההתרככות (במחבת עם תחתית כבדה, די ב-2 דקות). משהים בצד לצינון.
4. מוסיפים לסיר/ מחבת, לסירוגין, מעט קמח מלא (שסופג את הרטיבות הקלה של הצמחים המאודים) ומעט טחינה גולמית מהולה במים (שמשמשת כגורם שמאחד את העיסה, תחליף לביצים, וגם מעשירה מאד את הטעם). "מעסים" עם הידיים עד ליצירת כדור ירוק גדול, יציב דיו כדי ליצור ממנו קציצות. 
5. משמנים תבנית ומחממים תנור לחום בינוני. "קורעים" מהעיסה "כדורים" , צרים מהן קציצות ואופים בתנור עד להשחמה קלה. יש להפוך את הקציצות פעם אחת, בכדי לאפשר השחמה זהה של שני הצדדים.
הערה: הקציצות עשירות מאד בטעמן ללא כל תיבול נוסף. מומלץ להכין אותן בפעם הראשונה באופן זה, כדי להרגיש את הטעמים ה"טבעיים" והמיוחדים של צמחי-הבר. כמובן שניתן להכין גרסאות מתובלות כיד הדמיוןן. 
ב ת י א ב ו ן !


רשמים ותמונות מסיורי הליקוט בשטחים הלא מרוססים בהדר-יוסף ובקריית-שלום

 במהלך חודש פברואר, קיימנו פעילויות קהילתיות של ליקוט צמחי-בר למאכל בשכונת הדר-יוסף, לרגל הקצאת שטח ראשון ללא ריסוסים בקוטלי עשבים כימיים בשכונה, בעקבות פעילות הפורום בשיתוף התושבים, ובשכונת קריית שלום, לרגל הוספת שני שטחים לא מרוססים חדשים בשכונה, פרי שיתוף פעולה של הפורום עם עמותת "פרדס", מרכז "בית בטבע" ותושבים.
בכל אחד מהסיורים, שכללו היכרות עם פרחי וצמחי-הבר ובסיומם הכנו סלט רענן ופסטו-בר, השתתפו עשרות תושבים מהשכונה, מרחבי תל-אביב ומערים נוספות והשמחה היתה רבה. בין שלל התגליות המעניינות של הסיורים נציין את התורמוס ואת הלוף בהדר-יוסף ואת אספרג החורש והכתרון הכרתי בקריית-שלום. בסיום הסיור בקריית-שלום, הצטרפו אלינו לחלק הקולינרי של האירוע רוכבי האופניים של "מסה קריטית", אירוע רכיבת אופניים משותפת בערים ברחבי הארץ, שמאורגן על-ידי עמותת בשביל אופניים.
הסיור בהדר-יוסף תועד באופן מרתק בבלוג של ליז שטיינברג, שהשתתפה בסיור (הבלוג בשפה האנגלית). לחובבי וחובבות הבישול שבינינו, זוהי הזדמנות מצויינת להתוודע לבלוג של ליז, שעוסק בבישול צמחוני וכולל חוויות קולינריות מעניינות ומתכונים מקוריים, מושכי עין וחיך (שימו לב לתמונות המרהיבות), של
ליז או בהכנתה.
 

מלקטים, נהנים ומכינים סלט טרי ורענן ופסטו-בר מהצמחים שליקטנו
צילומים: אבי וסרשטרום, גלית סמואל

 כרגיל, אתן/ם מוזמנות ומוזמנים לצפות באלבומי התמונות היפהפיים של הסיורים:
לצפייה באלבום התמונות של אירוע הליקוט בהדר-יוסף ב-12.2, ראו כאן.
מומלץ להציץ גם בתמונות שצילמה ליז, בקישור זה.
לצפייה באלבום התמונות של סיור הליקוט בקריית-שלום ב-25.2, ראו כאן.
זוהי ההזמדנות להודות לצלמים המתנדבים שלנו, שתיעדו את הסיורים במסירות ובכישרון: אבי וסרשטרום (הדר-יוסף, מבצע חוביזה) בני סטרשונסקי (הדר-יוסף), עדי אבידור ועידו גרומר (קריית-שלום) וכמובן אלון אלירן, ששולח ידו בכל.
סיור הליקוט הבא יתקיים ב-19.3. פרטים יפורסמו בקרוב.
 

"הפינה הירוקה" - תערוכת צילומי ציפורים בגלריה עמליה ארבל בתל-אביב

והפעם במדור, המלצה חמה על תערוכת צילומי ציפורים עוצרי נשימה של יוסי קוסט, שתיפתח ב-19.3 בגלריה עמליה ארבל בתל-אביב. דוגמית מצילומיו המרהיבים, מייד בהמשך. יוסי, ידיד הפורום, חובב טבע וצילומי טבע מזה שנים רבות,  מספר כי "נדבק בשיגעון" הצפרות וצילום הציפורים מרעייתו, דליה, צפרית מאז ילדותה, שנפטרה לפני שנה בדיוק (8.3.10). התערוכה, "מגביהי עוף", מוקדשת לזיכרה. 
אהבתו של יוסי לנופי הארץ משתקפת לא רק בצילומיו אלא גם בלימודיו לתואר שני בידיעת-הארץ וארכיאולוגיה ובקורס מורי הדרך, שהחל בהם והשלימם לאחר צאתו לגמלאות, וזאת בנוסף לעיסוקו בתחום התשומות החקלאיות, עד לפרישתו, ולהיותו בעל תואר שני בחקלאות. 
לצפייה בהזמנה לתערוכה ובשעות הפתיחה של הגלריה, ראו כאן.


  
 נשר, להקת עגורים ושלישיית שרקרקים - מבין התמונות שיוצגו בתערוכה "מגביהי עוף"
                                                           
צילם:  יוסי קוסט    

הפורום בתקשורת  וגם - המלצה על מגזין "אדם עולם" 

בכתבה בגיליון האחרון של "עכבר העיר", שהוקדש להיבטים ה"ירוקים" של החיים בתל-אביב, זכתה פעילות הפורום לסיקור נרחב במדור "הורים וילדים", פרי-עטה של לירון ורדי-גלר. הכתבה מספרת על פרוייקט "בר בעיר", לשימור פרחי-הבר, הצמחייה הטבעית העונתית והפסקת הריסוסים בקוטלי עשבים כימיים ופרוייקט "קן לקיפוד", להגנה על שטחי המחייה של קיפודים בעיר, כשפותחו על-ידי הפורום, מו גם על סיורי הטבע העירוני שאנו מארגנים. 
ועוד מן העיתונות - בכתבה המרתקת "אי ירוק", שפורסמה בגיליון האחרון (סתו 2010) של מגזין "אדם עולם", בוחן אמיר חרש את סוגיית מקומו של הטבע העירוני ותפיסות האסתטיקה והגינון המקובלות, בין היתר דרך האופן שבו הפרוייקטים של הפורום, וביניהם פרוייקט "רב שיח", לשימור מתחמי שיחים ירוק-עד, מאתגרים את התפיסות הקייימות ויוצרים התחלה של שינוי בדפוסי החשיבה והפעולה הרווחים כיום בתחומים אלה.
זוהי הזדמנות מצויינת להמליץ לכן/ם להתוודע ל"אדם עולם" - מגזין בנושאי חברה, חינוך והתחדשות חברתית ברוח התנועה האנתרופוסופית, מיסודו של רודולף שטיינר. המגזין, שמתפרסם שלוש פעמים בשנה, מלא וגדוש כרימון ומהווה משב רוח רענן לחפצות ולחפצים במבט מקורי, ביקורתי ומעמיק על סוגיות חברתיות, קיומיות וחינוכיות אקטואליות. כך, למשל, תוכלו למצוא בגיליון האחרון כתבה על בנקאות חברתית, אגב היוזמה להפיכת הדואר לבנק חברתי, השופכת אור על תופעת הבנקים האנתרופוסופיים, שאינם מוכרים לציבור הרחב, בצד כתבה הבוחנת את ההיבטים הערכיים של מגמת החזרה לתלבושת אחידה בבתי-הספר, ועוד. לקבלת גיליון התרשמות חינם, ללא התחייבות, ראו כאן.


   
מרבדי פרחי-בר וצמחייה טבעית עונתית בקריית-שלום - מצילומיו היפהפיים של עדי אבידור
                          לצפייה באלבום התמונות המלא והמרהיב של הסיור, ראו כאן.

                                                                               צילם:  עדי אבידור     

 
 

לפרטים ומידע על הפרוייקטים והפעילויות של הפורום

ולהתנדבות וסיוע לפעילות שלנו:

forum.teva@gmail.com   

050-6363878, 03-6423638   

במידה ואינך מעוניין לקבל מאיתנו פרסום, הודעות  וכדומה, באפשרותך ללחוץ על כפתור ההסרה בתחתית המודעה.
 
 
 
 

 

אם אינך רואה את התמונות, יש לבחור באפשרות של "הצג תמונות"  / "הורד תמונות" בתוכנת הדוא"ל.

אם בכל זאת לא הצלחת לראות את התמונות, שהן חלק מרכזי בחוויית הצפייה בעלון,  נבקשך לעדכן אותנו במייל.