סיור טבע עירוני ברמת-אביב ביום ו', 21.10 בשעה 9:30
לאחר הפוגה מסיורי הפורום במהלך חודשי הקיץ החמים ולרגל בוא הסתו, נצא לשוח ולתור אחר צמחי-הבר ושלל בעלי-החיים המאכלסים בעונה זו של השנה את חורשת כפר-יונה וסביבותיה ברמת-אביב. החורשה נקייה מריסוסים בקוטלי עשבים כימיים מזה שלוש שנים, הודות לפעילות הפורום מול העיריה לקידום פרוייקט "בר בעיר", לשימור פרחי-הבר, הצמחייה הטבעית העונתית והפסקת הריסוסים בקוטלי עשבים כימיים בשטחים הציבוריים הפתוחים בעיר.
במהלך הסיור נחדד את מבטנו ונגלה כי גם בעונה יבשה זו של השנה ניתן למצוא צמחי-בר הגדלים בשולי החורשה. נלמד להכיר ולזהות את הצמחים הללו, להבין מה מאפשר להם לשגשג בתנאי יובש ולעמוד על יחסי הגומלין שלהם עם חרקים שונים ונפתח צוהר לסגולות הרפואיות והתזונתיות המיוחסות לצמחי-הבר שנפגוש.
נקנח את הסיור בסיומת מתוקה וטבעית לרגל השנה החדשה.
בואו לגלות יחד איתנו את אוצרות הטבע העירוני של החורשה ולהנות ומבילוי חוייתי ומעשיר !
משך הסיור: כשעה וחצי
קהל יעד: מבוגרים וגם ילדים.
ציוד מומלץ: כובע, מים.
מקום מפגש: רמת-אביב הירוקה, רח' כפר-יונה 13, בשביל שמוביל לחורשה (צמוד למרכז המסחרי).
ההשתתפות בסיור ללא תשלום.
לפרטים נוספים: forum.teva@gmail.com, 050-6363878.
מגלים את אוצרות הטבע העירוני בסיור ליד חורשת כפר-יונה. מימין: ירבוז מבריק, שנפגוש בסיור
צילמה: גלית סמואל
יומן ליקוט - והפעם: על נפלאות רגלת הגינה (ריג'לה) - צמח מאכל בריא ומזין
כזכור, המדור "יומן ליקוט" סוקר, מידי גיליון, צמח-בר אחד שמוצב על קדמת הבמה, באור הזרקורים, ומאפשר לנו להכירו היכרות אינטימית ולהתוודע למידע מעניין ומסקרן על מאפייני וסגולות הצמח הנבחר. והפעם, קבלו את כוכבת המדור, רְגֵלַת הגינה או בשמה הערבי והנפוץ - ריגְ'לֶה.
הריג'לה היא צמח שרוע (ענפיה צומחים בצמוד לקרקע), ענפיה בשרניים ובעלי צבע אדמדם ועליה מבריקים, מוארכים ובשרניים גם הם. פרחיה צהובים בוהקים והיא מצוייה בשיא צמיחתה ופריחתה בחודשי הקיץ. זרעיה השחורים, המרוכזים בתוך קערית הפרי שהבשיל, חביבים מאד על הנמלים.
העלים והגבעולים של הריג'לה אכילים - הם בעלי טעם חמצמץ ומרקם עשיר ומתפצח וניתן להכין מהם סלטים, מרקים, שייקים ירוקים ותבשילים, נאים או מבושלים. נוסף על היותה צמח מאכל רב-שימושים, הריג'לה ניחנה בסגולות תזונתיות ובריאותיות מרשימות: היא עשירה באומגה-3, שמסייע להורדת רמות הכולסטרול והטריגליצרידים, בויטמין E ובאנטי-אוקסידנטים נוספים (נוגדי חימצון) בויטמין C ובפלבונואידים (פיגמנט צמחי שנחשב כבעל סגולות של מניעת מחלות קשות).
לריג'לה היסטוריה ארוכה ומרתקת כצמח רפואה וצמח מאכל גם יחד. הרומאים השתמשו בה כנגד כאבי ראש ובטן ומיוחסות לה, ברפואה העממית, סגולות אנטי-דלקתיות. הריג'לה, שמקורה ביבשת אמריקה, שימשה כירק וכצמח-מאכל נפוץ באירופה מן העת העתיקה ועד תחילת המאה ה-19.
כיום, היא עושה "קאמבק" מרשים ונמכרת, גם בישראל, בחלק מחנויות הטבע כצמח תבלין ומאכל במחיר מפולפל למדי, בהתחשב בכך שניתן למצוא את הריג'לה, בעונות הקיץ והסתו, כמעט בכל ערוגת צמחי תרבות ומתחת (כמעט) לכל עץ רענן.
מימין: ריג'לה צומחת באופן טבעי, בחיק הטבע העירוני. משמאל: צרור למכירה בחנות טבע
צילמה: גלית סמואל
מדור חדש - "בר בגן" - על שילוב צמחי-בר, חיות-בר ובעלי-חיים בגינה
שנים רבות הורגלנו לראות את צמחי-הבר כעוכרי וכאוייבי צמחי-התרבות בגינה וכמי שנידונים, בהיותם מתחרים על משאבי המים, הקרקע והאור, לריסוס או לעקירה ולכלייה. במדור זה, נבקש להזים את התפיסות המקובלות הללו, הרואות בצמחי-הבר מטרד והפרעה לצמחי-התרבות, ונבקש להציג את היתרונות המרובים הגלומים בשילוב צמחי-בר בערוגות הגינה הפרטית או הציבורית.
עוד נגלה, כיצד מגוון חיות-בר, גם כאלה שהורגלנו לראות כמטרד, כדוגמת החולד, וכן חרקים ואורגניזמים נוספים, תורמים, כל אחד בדרכו, לשיווי המשקל הביולוגי ולאיכות הקרקע והסביבה בגינה.
הפעם, וכמבוא למדורים הבאים, נמנה רשימה של לא פחות משבעה נימוקים בזכות השארת צמחי-הבר בגינה ה"תרבותית". במדורים הבאים, נרחיב בנפרד לגבי כל אחד מהנימוקים:
1. תרומה אסתטית - צמחי-הבר מייפים (כן, כן...) את הגינה .
2. צמחי-הבר משמשים אינדיקציה למצב הקרקע ומסייעים לגנן/ת בשיפור מצב הגינה.
3. הם מעשירים ומטייבים את הקרקע (וגם מהוווים מקור חשוב לקומפוסט).
4. צמחי-הבר ניחנים בסגולות רפואיות מרובות.
5. צמחי-הבר מסייעים לריפוי מחלות אצל צמחי התרבות.
6. חלק ניכר מצמחי-הבר הם צמחי-מאכל.
7. צמחי- הבר מסייעים להגדלת המגוון הביולוגי.
להרחבה בנושא זה (עד למדור הבא...), ראו בפוסט של אלון אלירן, דוקטורנט בביה"ס פורטר למדעי הסביבה באוניברסיטת תל-אביב, ממקימי הגינה האקולוגית "אורגינלי" באוניברסיטה ופעיל ב"עץ בעיר".
המדור יארח, מדי פעם, עוסקים ועוסקות בגינון אקולוגי, שיספרו לנו מנסיונם בשילוב צמחי-בר בגינות ויתנו לנו טיפים ועצות מועילות לטיפול ב"גינות המשולבות".
נשמח לקבל מכן/ם, הקוראות והקוראים, הצעות, הארות ושאלות בנושא זה, שישולבו במדורים הבאים.
פנו אלינו לכתובת המייל שלנו: forum.teva@gmail.com
מימין: ריג'לה שנעקרה ומתייבשת, במקום לשמש ירק מאכל טעם ובריא
משמאל: צמחי תרבות וצמחי-בר גדלים בדו-קיום בגינה הקהילתית ברח' בויאר ברמת-אביב
צילמה: גלית סמואל
עדכוני קיפודים - תמונות גורי קיפודים שהוסעו לטיפול על-ידי מתנדבות הפורום
מתנדבי חוליית הסעות הקיפודים של הפורום, שמונה למעלה מ-30 מתנדבים מאיזור המרכז, השפלה והשרון, ביצעו בעת האחרונה שתי העברות מרגשות במיוחד של גורי קיפודים יתומים מאיזור השרון אל בית-החולים לשיקום חיות-בר של רשות הטבע והגנים בספארי ברמת-גן. במקרה הראשון, הוסע לבית-החולים גור קיפודים שעדיין יונק, שנמצא בהרצליה, על-ידי מתנדבת הפורום, דניאלה הראל. במקרה השני, הועברה לבית-החולים שלישיית גורי קיפודי חולות, מין בסכנת הכחדה, גם הם עדיין בשלב הינקות, שנמצאו בהוד-השרון, על-ידי מתנדבת הפורום, ענת גוריון.
לצפייה בתמונות המרגשות של ארבעת גורי הקיפודים, שצולמו על-ידי המתנדבות שהסיעו אותם, ראו כאן.
כזכור, הקריאות לסיוע בהסעת הקיפודים מגיעות אלינו מהמוקדים של רשות הטבע והגנים ושל המשרד להגנת הסביבה, במקרים שבהם אזרחיות ואזרחים אכפתיים,שדווחו למוקדים על קיפודים הזקוקים לטיפול, אינם יכולים, מסיבה זו או אחרת, להסיעם בעצמם לבית-החולים. כאן נכנסים לפעולה מתנדבות ומתנדבי הפורום, שמשמשים כחוליית קישור חשובה וחיונית המאפשרת את העברת הקיפודים לטיפול בבית-החולים, ובכך להציל את חייהם.
לכתבה על פעילות מתנדבי הפורום להגנת והצלת קיפודים, שפורסמה בעיתון "עדן", ראו כאן.
אנו מזמינים מתנדבים ומתנדבות חדשות מכל הארץ להצטרף לחוליית הסעות הקיפודים ולקחת חלק בפעילויות להצלת קיפודים. למידע ולהצטרפות, כיתבו אלינו: forum.teva@gmail.com
הערה חשובה: אסור להאכיל קיפודים, כולל גורי קיפודים, בחלב ומוצריו ! הם לא מסוגלים לעכל חלב (כולל גבינות קשות) ואכילתו יכולה לגרום למותם !
מימין: מור, שמצאה את גור הקיפוד בהרצליה, מאכילה אותו בטפטפת צילומה: דניאלה הראל
משמאל: שלישיית גורי קיפודי חולות מהוד-השרון. לאלבום התמונות המלא - ראו כאן צילמה: ענת גוריון
הפינה הירוקה - והפעם: תכנית קיימות, קורס פרמקלצ'ר, קמפיין כלבי הכבל
במדור הפינה הירוקה, אנו מארחים יוזמות סביבתיות וחברתיות של גופים אחרים הפועלים למען שינוי חברתי וסביבתי. והפעם בפינה, שלוש יוזמות על הפרק. האחת, תכנית למובילי קיימות, בת 12 מפגשים חודשיים, המאורגנת על-ידי עיריית תל-אביב-יפו ומבקשת לעודד את תושבות ותושבי העיר לקדם יוזמות בתחום הסביבתי בעיר. תכנית המפגשים מעניינת ומעשירה וכוללת הרצאות בנושא הקיימות העירונית, בצד סדנאות ומפגשים בקבוצות קטנות לקידום הפרוייקטים של משתתפי התכנית. הקורס ייפתח ב-4.11 וההשתתפות בו ללא תשלום (מוגבל לתושבי תל-אביב-יפו).
לתוכנית המפגש הראשון ולהרשמה לקורס, ראו כאן. לתוכנית המלאה של כל המפגשים - ראו כאן. לפרטים נוספים ולהרשמה: shlomite1@bezeqint.net.
ועוד בחזית השינוי הסביבתי-חברתי - קורס לשינוי עירוני, ברוח הפרמקלצ'ר ותוך שילוב בין רוח לחומר, ייפתח ב-26.10 ב"עץ בעיר", מרכז לאקולוגיה עירונית במרכז תל-אביב. בין הנושאים שיידונו ויילמדו במהלך הקורס, שיתפרס על-פני 16 מפגשים ויכלול גם סיורים בשטח: גישה הוליסטית ליחסי יחיד-קהילה-טבע, גינון אקולוגי, קומפוסט, מים אפורים בעיר, תזונה בריאה, אתית ויצירתית, ועוד. לפרטים נוספים ולהרשמה - ראו כאן. לתוכנית המפגשים המלאה של הקורס - ראו כאן.
הצעה נוספת לאקטיביזם, הפעם בתחום זכויות בעלי-החיים, הקרוב לליבנו, היא הצטרפות לקמפיין כלבי הכבל של עמותת "תנו לחיות לחיות". הקמפיין יוצא כנגד תנאי ההחזקה הקשים, הגובלים בהתעללות, שבהם מוחזקים כלבי שמירה סביב לגדרות של בסיס חיל-האוויר ברחבי הארץ, כשהם קשורים לכבל 24 שעות, 7 ימים בשבוע.
למידע נוסף על הקמפיין המבורך והחשוב, המבקש להיטיב את תנאי החזקת הכלבים, ראו כאן.
להצטרפות לקמפיין בפייסבוק, ראו כאן.
מימין: מודעה של הקורס לשינוי עירוני, משמאל: כרזה מתוך קמפיין כלבי הכבל
הפורום באינטרנט ובתקשורת - והפעם: הפורום מתארח באתר של עיריית תל-אביב יפו
וגם - כתבה בעיתון "עדן" על הפעילות להצלת קיפודים
לשמחתנו הרבה, הפורום שלנו "על המפה" גם באתר האינטרנט של עיריית תל-אביב יפו ! בימים האחרונים, פורסמה באתר העיריה, במדור "להיות תושב", ידיעה על הפרוייקטים של הפורום: "בר בעיר", "קן לקיפוד" ו"רב-שיח", כולל תמונה מאחד מסיורי הליקוט שלנו בשטחים הלא מרוססים והזמנה להצטרף לפעילות. בחזית התקשורתית, פורסמה לאחרונה בעיתון "עדן" כתבה מקסימה ומאירת עיניים על פעילות הפורום, בדגש על הפעילות להצלת קיפודים, כולל טיפים ליצירת גינה וחצר ידידותיות לקיפודים. הכתבה עושה שירות חשוב להגברת המודעות למצוקות ההישרדות של הקיפודים, כמו גם להיותו של הקיפוד אורח רצוי בגינותינו, בהיותו ידידו הטוב של הגנן. בהזדמנות זו, נבקש להזמינכם להצטרף לדף הפייסבוק של הפורום, תחת השם: פורום תושבים למען טבע עירוני, ולהנות מן האפשרות לחלוק חוויות, ידע, מידע ותמונות שקשורות לפעילות שלנו למען הטבע העירוני.
הפעילות להצלת רכסי הכורכר של צפון מערב תל-אביב - עדכון קצר
לסיום, נבקש לעדכן כי הפורום ממשיך לפעול להצלת ערכי הטבע והנוף של רכס הכורכר והחולות של צפון מערב תל-אביב, המאויים על-ידי תכנית המתאר 3700. כזכור, הפורום הגיש לפני מספר חודשים התנגדות לתכנית על רקע הפגיעה הקשה הצפוייה בחיות-הבר וצמחי-הבר באיזור. התנגדותנו הוצגה בעל-פה בפני הועדה המקומית לתכנון ובנייה של תל-אביב-יפו בתאריך 31.7.11 ובפני הועדה המחוזית לתכנון ובנייה של מחוז תל-אביב בתאריך 25.9.11. אחת הדרישות שהעלנו לתיקון התכנית, הינה הדרישה לעריכת סקר אקולוגי מקיף של החי והצומח הטבעיים, אשר ממצאיו ישולבו ויוטמעו בתכנית. בקרוב, נפרסם בהרחבה פרטים ומידע על המאבק הציבורי וההצטרפות אליו.
מימין: שועל על רקע פריחה ברכס החולות בחודש אפריל השנה. לא ישרוד אם התכנית תאושר. משמאל: מרבדי תורמוסים בחלק המזרחי של הרכס. ייעלמו "לטובת" כביש וחניוני ענק. צילמו: אסף שניידר, גלית סמואל
|